Inbjudan till AI-middag och tillbakablick till ChatGPT-psykologen
Ett nytt middagsformat och en tillbakablick till senaste scensamtalet.
Kommande event
25/3: Middag om att använda sina styrkor i den nya AI-världen
Kom på middag, diskutera en av dina styrkor – och få idéer om hur du kan använda den styrkan på nya sätt i den värld av AI-assisterat kunskapsarbete som just nu håller på att växa fram.
Varför en middag på detta tema?
Utvecklingen av generativ AI går just nu i rasande fart. Jag är övertygad om att människans roll i många yrken bara inom ett år kommer handla allt mer om att samspela med AI-tjänster, lära sig att använda deras styrkor och komplettera deras svagheter. Och det handlar ju inte bara om att skriva in text för att generera text med ChatGPT – vad sägs om AI som skapar UI-design för en app eller en 3D-värld för ett tv-spel?
Jag tror att det bästa sättet att ta sig an den här världen är att reflektera över vad man är bra på, och sedan nyfiket börja utforska hur man med AI-verktygen kan använda sina mänskliga styrkor på nya sätt.
Vilka kommer på middagen?
Målet är att det ska bli 12 personer med olika erfarenheter och yrkesroller – det brukar ge bäst förutsättningar för att alla ska kunna få ta del av nya perspektiv och idéer.
Krävs det en massa förberedelser?
Nej, som gäst räcker det med att man kommer till middagen med en tanke om en styrka man har, och hur man idag använder den i sitt arbete. Det är mitt jobb som värd att skapa formatet för diskussionerna så att de blir så givande som möjligt!
När och var?
Lördag 25 mars 18.00–22.00 på Svedalavägen 14 (nära Hammarbyhöjdens tunnelbanestation).
Hur anmäler jag mig?
Svara på detta mejl för att anmäla intresse!
Tillbakablick
13/2: AI-psykologen ChatGPT – ett samtal om hur AI kan göra oss till bättre medmänniskor
Katarina Blom berättade om en metastudie som visade att relationer är den viktigaste livsstilsfaktorn för ett långt och friskt liv, och om hur ChatGPT skulle kunna hjälpa människor att träna sig i en kritisk relationsfärdighet: att sätta ord på sina tankar och känslor och visa sig sårbar.
Francisca Hoyer berättade om sitt arbete med att ta fram en svensk AI-språkmodell enligt samma principer som ChatGPT, och beskrev hur den här tekniken innebär ett fundamentalt skifte för hur vi interagerar med maskiner: nu är det inte längre människan som behöver lära och anpassa sig efter hur tekniken funkar, utan tvärtom.
Björn Hedensjö fick utvärdera ChatGPT:s svar på några kluriga relationsfrågor och delade ut betygen 5/5, 5/5 och 3/5. Trots att ChatGPT än så länge helt saknar förmåga till en av terapeutens viktigaste uppgifter, att följa upp hemuppgifter, föranledde resultatet en viss existensiell ångest i psykologen.
Birger Moëll berättade om sitt forskningsprojekt på KTH där en svensk språkmodell tränas för att kunna agera just som psykolog, och målade upp sin vision om hur AI-psykologer skulle kunna fungera som en första steg i vårdkedjan som alla alltid har tillgång till. Detta kan sedan kompletteras med människopsykologer och internetbaserad KBT menade han.
Dessutom blev det ett tillfälle för alla deltagarna att reflektera och diskutera hur de skulle förhålla sig till att få AI-hjälp med sina egna relationsfrågor. 💭💬
Tips
🎧 Birger Moëll var sedan också med i Talkshow i P1 i tisdags och pratade om varför en AI-tjänst plötsligt kan börja bete sig aggressivt och hotfullt i ett samtal.
//John Airaksinen
Kan inte 25e men älskar upplägget!!
Kul med podd! Känns som en klockren förlängning!