Digitala tvillingar och talande robotar
Tillbakablick och podd från salongen om artificiellt liv och experiment med ChatGPT på konstutställning.
Robotar som ritar, intervjuar och blir utskällda
Tusen tack till alla er som kom till Helio Slottsbacken den 22 maj för diskutera artificiellt liv, och särskilt såklart mina gäster på scenen.
Gabriel Skantze berättade om hur han både utvecklar och forskar på talande robotar, i rollerna som medgrundare och chefsforskare på Furhat Robotics och professor i konversationell AI på KTH.
Vi pratade om hur ögonkontakten med en fysisk robot både gör att den känns levande, och hjälper till med turtagningen i samtal. Och om hur den snabba AI-utvecklingen innebär lösningar på deras största utmaningar – att skapa levande dialoger för robotens olika roller: allt från hotellreceptionist och rekryterare till patient som läkarstudenter får öva på.
Konstnären Tove Kjellmark berättade om hur hennes verk där skulpturer, robotar och leksaksdjur får liv väcker otroligt starka reaktioner. Från neurokirurgen som beskrev operationen på en leksakspanda i verket “Naked” som det värsta han varit med om, till den berömda brittiska konstkritikern som blev fly förbannad och skrek “Shut up you bastards” till robotarna i verket “Talk”.
Vi diskuterade också hur hon skulle kunna låta sina teckningsrobotar ta mer konstnärlig kontroll, och MIT-professorn Manolis Kellis idé om en digital tvilling, som i Toves fall skulle kunna möjliggöra många fler konstnärliga samarbeten.
Filosofen Jakob Stenseke hjälpte mig att reda ut moraliska dilemman som skulle kunna uppstå om jag i framtiden skaffar en artificiell vän till min dotter, lik robotarna i Kazuo Ishiguros Klara och solen.
Jakob deltog som animerad avatar i två versioner, en baserad på hans verkliga svar, och en baserad på ChatGPT som fått möjlighet att läsa hans artiklar och blivit ombedd att spela rollen som Jakob. Båda avatarerna svarade på frågorna med en AI-genererad kopia av Jakobs röst.
Kristofer Ekström från Open Sea fixade en otrolig naturvinsbar med flaskor från Japan, Kanada och Österrike. Kvällens DJ var Jesper Ljunggren, och fotograf var Maria Andrea.
AI-salongen är tillbaka på Helio Slottsbacken efter sommaren. Ser fram emot det!
🎧 AI-salongen finns nu som podd
Jag spelade in samtalen med Tove och Gabriel, och de finns att lyssna på här:
⚗️ Experiment: Diskutera konst med AI på utställning
När jag går på konstutställningar är det två saker som brukar göra skillnaden mellan att jag kollar på ett verk och bara tänker “den där var cool/fin”, och att det blir en genuint intressant upplevelse:
Att jag har tillgång till konstnärens tankar bakom verket.
Att jag tar mig tid att ta in verket och reflektera över det.
Inför mitt besök på “Ghost in the machine”, grupputställningen på Berg Gallery som Tove medverkar på, tänkte jag att hade varit kul att få prata med hennes digitala tvilling på galleriet. Jag skulle då kunna diskutera verken med henne så som jag gjorde i vårt samtal på salongen.
I brist på det kanske en AI-curator skulle kunna fylla en funktion som samtalspartner? Jag bestämde mig för att göra ett experiment:
Jag frågade ChatGPT hur en skicklig curator kan hjälpa en besökare att uppskatta, reflektera över och förstå konst.
Jag använde svaret till att formulera en prompt där jag bad ChatGPT hjälpa mig med just dessa saker.
Jag lade in all text om utställningen jag hittade på hemsidan i konversationen.
Jag kunde sedan gå runt på utställningen och skriva in saker som “Now I’m looking at the manipulated google earth photos” och bli upplyst av ChatGPT vem konstnären var, något om tankarna bakom – och få intressanta reflektionsfrågor tillbaka, t.ex. “How does viewing these familiar landscapes in this manipulated form affect your feelings towards them? Does it seem alien, uncanny, or exciting?”.
Jag gissar att den här typen av upplevelser blir vanliga på utställningar och gallerier i framtiden.
💬 Här finns curator-prompten om du vill testa själv.
/John
AI-salongen finns också på Instagram.