AI-salongen
AI-salongen
AI som samtalscoach och tankepolis med Emma Stenström
0:00
-39:27

AI som samtalscoach och tankepolis med Emma Stenström

AI kan göra oss till mästare på svåra samtal – men också innebära nya sätt att övervaka vad vi säger.

Lyssna här på Spotify.
Lyssna här på Apple Podcaster.

Emma Stenström är forskare på Handelshögskolan i Stockholm och har intresserat sig för hur man får människor från olika sociala bubblor att mötas, och dessutom ha givande samtal trots vitt skilda åsikter och erfarenheter. I mars gav hon ut en bok på temat, “Bubbelhoppa – en metod för att förstå andra”.

I boken berättar hon hur man konkret går tillväga för att bubbelhoppa, vilka samtalsfärdigheter man behöver – och vad hon lärt sig av att ha guidat ett par tusen personer till att hoppa ur sina sociala bubblor.

En sak jag är oroad över vad gäller AI-utvecklingen är hur den kan komma att leda till ännu mer polarisering, i och med att det blir ännu enklare att producera övertygande information som bekräftar den rådande världsbilden inom en specifik åsiktsbubbla.

Inspirerad av Emmas idéer om bubbelhoppande började jag experimentera med ChatGPT för att se om AI faktiskt också skulle kunna bli ett verktyg som hjälper oss att förstå varandra och ha bättre samtal. Det blev ett gäng kul experiment som genererade spännande feedback på hur jag pratar och tänker! Jag diskuterar resultaten med Emma i det här avsnittet.

Vi utforskar också möjliga dystopiska scenarion: AI skulle t.ex. kunna användas av företag för att övervaka allt som de anställda säger på möten, och registrera varje tanke som uttrycks som går emot företagets policy.

⚗️ Experiment: AI-kollegorna hittade ett problem med min plan för podden

Ett av experimenten jag diskuterar med Emma kan jag särskilt rekommendera: att skapa en grupp smarta AI-personer som kan ge dig nya perspektiv på dina idéer och de beslut du ska fatta. Detta är hämtat från den amerikanska psykologen Adam Grants fenomenala bok “Think Again”. Här finns en bloggpost där han beskriver idén med exempel från filmstudion Pixar.

Adam Grant föreslår att du samlar några kollegor och kommer överens om att fungera som ett “challenge network” för varandra. Alla kan presentera en idé för gruppen, och de andra har då i uppdrag att utmana den. Målet är såklart att man ska se möjligheter och problem som man själv missat, och fatta bättre beslut.

Jag testade att låta ChatGPT rollspela tre olika karaktärer med just detta uppdrag. I podden berättar jag (ca 26 minuter in) hur Lisa (“an analytical thinker with a background in data analysis”) upptäckte en blind fläck i min plan för just den här poddinspelningen.

💬 Här är “challenge network”-prompten om du vill testa själv.

/John

AI-salongen finns på Instagram och Substack.

0 Comments
AI-salongen
AI-salongen
Utforskande samtal om den nya värld som AI-tåget för oss emot.