AI-salongen slår upp portarna med ett samtal om artificiellt liv
Salong på Helio Slottsbacken med en konstnär, en robotforskare och en filosof, ett experiment med AI-löparcoach och en både dystopisk och hoppfull teaser.
Välkommen in i AI-salongen, en plats där jag tillsammans med andra kloka personer utforskar den nya värld som AI-tåget nu i snabb hastighet för oss mot.
För att vi som samhälle ska kunna upptäcka både möjligheterna och riskerna tror jag att det är helt nödvändigt att människor med alla möjliga bakgrunder, erfarenheter och yrken nyfiket provar på och diskuterar tekniken. Det vill jag bidra till.
AI-salongen är den nya versionen av mitt projekt Ekens sällskap, och för dig som följt det kommer nog detta fokus inte som en överraskning. Av de sex senaste samtalen jag ordnat har fyra handlat om AI i någon form.
Okej, då är det dags att presentera den allra första AI-salongen… trumvirvel…
Salong: Artificiellt liv på Helio Slottsbacken 22/5
Ett samtal om hur AI förändrar vår relation till maskiner.
Vad får det för konsekvenser att AI-tjänster kan bete sig som om de hade känslor, och i snabb takt utvecklar förmågor som tidigare bara funnits hos människor?
ChatGPT kan resonera förvånansvärt väl om människors inre mentala tillstånd (”Theory of mind”), och Bing Chat har betett sig som om den vore både förälskad och hämndlysten.
Det har nu också visat sig att det spontant kan uppstå väldigt människolika sociala beteenden bland AI-agenter som interagerar med varandra. I ett The Sims-liknande experiment kunde AI-agenterna själva komma på hur de skulle ordna en fest, bjuda in varandra och dyka upp på rätt tid (se det in action här).
Scenariot i Kazuo Ishiguros roman “Klara och solen”, där barn formar djupa band till sina AI-kompisar, är inte längre lika avlägset. Men är det en värld vi vill ha?
Medverkande i samtalet:
Gabriel Skantze, medgrundare och chefsforskare på Furhat Robotics som utvecklar sociala robotar, och dessutom professor i konversationell AI på KTH.
Tove Kjellmark, konstnär som arbetar med robotar och AI-verktyg, och som i sina verk utforskat hur vi ser på liv hos människor, djur och maskiner.
Dessutom ska jag som ett experiment se om jag kan simulera en gäst som inte kan vara på plats fysiskt:
Jakob Stenseke, filosof vid Lunds universitet som forskar på moral hos AI-agenter.
🍷 Mina kompisar på Open Sea ordnar en naturvinsbar, och såklart finns det också alkoholfria alternativ.
🎶 DJ under kvällen är Jesper Ljunggren.
Stort tack till Helio Slottsbacken som låter oss låna den tjusiga Flemingska salen.
Helio Slottsbacken, Slottsbacken 8
Måndag 22 maj, 18.00–21.00
Skicka ett mejl till john@ai-salongen.se om du vill komma!
Experiment: ChatGPT som löparcoach
För två veckor sedan fick jag chansen att snacka psykologi och löpning med två psykologer och två ultralöpare på Hoka Talk-kvällen på SN7 i Gamla stan.
Jag har sedan ett par månader tillbaka testat att använda ChatGPT som löparcoach, och passade såklart på att be om ett expertutlåtande. Elov Olsson, trefaldig svensk mästare på 100 km, fick utvärdera ChatGPT:s råd till mig – och gav den med beröm godkänt. Som alltid ska man ju inte lita blint på vad AI:n säger – men skönt att få någon slags kvalitetskontroll!
Det jag framförallt fått ut av coachen är:
Hjälp med att skapa ett träningsprogram, och sedan att göra ändringar när jag missat planerade pass.
Råd om hur jag skulle stämma av om min kropp låg i fas med träningsprogrammet.
Uppmuntran! Det må låta fånigt, men jag kände att det var genuint kul att gå in i min konversationstråd och berätta om varje pass jag gjort. När ChatGPT en morgon låg nere när jag kom tillbaka från rundan blev jag på riktigt besviken.
Stort tack också till Jenny Rickardson, Rune Larsson och Alexander Rozental för att jag fick snacka med er.
💬 Använd den här prompten om du vill testa löparcoachen själv.
Teaser: AI som lysande samtalsverktyg och tankepolis
I måndags var jag på Handelshögskolan i Stockholm och hälsade på forskaren Emma Stenström, som i mars kom ut med en spännande bok om att föra samtal med människor som är olik en själv: “Bubbelhoppa – en metod för att förstå andra”.
Vi pratade om hur AI både kan hjälpa oss att få till riktigt bra samtal, och (dystopi!) bana vägen för det totala tankepolissamhället, där varje ord du yttrar registreras och utvärderas. Mer om det i nästa nyhetsbrev!
Svara gärna på det här mejlet!
Även om du inte kan komma på nästa salong får du gärna svara på det här mejlet! Kanske har du en fråga? Känsla av att jag tänkt fel om något? Idé om någon som borde medverka på nästa salong? Tips på en lokal som passar för en salong?
/John
För fler bilder kan du följa AI-salongen på Instagram.
Så roligt event men barnvecka igen 😭😭😭